Co to oznacza tradycyjna kuchnia polska
Aby w pełni zrozumieć sedno schematycznej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dodać owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była szablonowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, niemniej jednak z nieraz pojawiło się również i wino, przywożone w zasadzie z Śląska oraz Węgier.
Sylwetka szablonowej kuchni polskiej
• Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako niezwykle ostrą, z rozległą ilością mięsa oraz kasz.
• Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), głównie pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
• To naturalnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – wobec tego mogliśmy sobie na tę przyjemność o wiele bardziej pozwolić.
• Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i niesłychanie pikantnych sosów krajowych.
Staropolska sztuka kulinarna – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w najwyższym stopniu schematyczna – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Typową właściwością kuchni polskiej jest dużo typów zup z lokalnych warzyw, owoców, zbóż i towarów mięsnych.
Przyprawy pospolite dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw i owoców najpopularniejsze w schematycznych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie tuzinkowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można także odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.