Ciekawe tematy

jeszcze więcej rodzai kaw

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz używali owoce kawowca. Jednak wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, by uzyskać różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje ogromnego trudu. czy kawa jest zdrowa Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również poprawnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film