Co to znaczy oryginalna kuchnia polska

Aby w pełni wydedukować sedno tradycyjnej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego warto doliczyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była typowa dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jakkolwiek z czasem pojawiło się też i wino, przywożone po największej części z Śląska oraz Węgier.

kuchnia polska Kraków

Charakterystyka standardowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne prezentują kuchnię polską jako niezmiernie ostrą, z kolosalną ilością mięsa i kasz.
•    Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych państwach – w związku z tym mogliśmy sobie na tę radość bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i nadzwyczaj pikantnych sosów krajowych.

Staropolska kuchnia – smaki i składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w najwyższym stopniu schematyczna – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Banalną własnością kuchni polskiej jest dużo typów zup z lokalnych jarzyn, owoców, zbóż i artykułów mięsnych.
Przyprawy banalne dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w sztampowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie sztampowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można też odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Podobne artykuły